Kränkande särbehandling och en bra film

Kort rapport. Såg "Män som hatar kvinnor" nu ikväll. Mycket bra. Läskig. Gillar journalisten. Det går alltid att skriva. Livet pågår. Det går alltid att göra något med det skrivna ordet. Det blir levande. Och i det här fallet en läskig djävla bra bok. Tack, Stieg Larsson. Stort.

Tidigare idag, strax innan jag tog tunnelbanan till biografen såg jag två stackars unga människor, en tjej och en kille bli utsatta för något jag inte kan kalla något annat än diskriminering. De var klädda i traditionellt romska kläder. Tror jag. Tyckte jag. De hade precis passerat en av spärrarna på centealstationen. Två vakten, unga tjejer, fullkomligt vrålade åt dem på en decimeters håll att de skulle BETALA FÖR SIG!!! BETALA FÖR ER DÅ!!! NI MÅSTE BETALA FÖR ER!!! skrek framför allt en av de två unga kvinnliga vakterna. Men paret slank iväg ner för rulltrapporna och vakterna gjorde inget för att hejda dem. Två frågor dök upp i huvudet:
1. Betalade de inte?
2. Om de inte betalade, varför tog vakterna inte hand om saken och skrev en böteslapp, alternativt tvingade dem tillbaka till spärren och fick dem att betala en biljett i ett bås?

Jag stod en lång stund och bara stirrade på avstånd på tjejen som skrikit åt paret. Sen gick jag fram till biljettbåset där paret passerat och frågade tanten som satt där om paret hade betalat för sig. Nej, sa hon. Okej, sa jag, för annars hade det varit diskriminering. Jag är så glad att jag sa det där. Jag vet att det säger en hel del om mig, att jag tolkade vakternas beteende som att de utsatte paret som jag antog vara romer för kränkande särbehandling, men jag struntar i det nu, det såg verkligen ut som det och jag ville bara påtala att jag lagt märke till vaktens beteende. Fy fan, säger jag bara. Jag vet inte om de där spärrvakterna är skyldiga att ta hand om personer som inte betalat biljett, men de hade fan kunnat ha bättre hyfs än att bara stå och vråla i örat på dem att de ska betala för sig och sedan till på köpet inte göra det som egentligen troligen ingår i deras jobb nämligen att ta namn och adress och skicka en räkning till dem... Hemskt... Vad är det för värld vi lever i egentligen?

Har ätit alldeles för mycket godis på bion. Igen.
Har skrivit en del på min roman. Gillar den. Min bäbis.

Åsiktsmaskinen
Postat av: Svinto

Sådant är läskigt. Man vill nästan bara blundaMen riktiga starka människor säger ifrån. Vad som helst är inte okej.Härligt att det går bra med romanen, ska försöka hinna kolla på kapitlen idag, känns jättespänannde!

2009-03-04 @ 13:40:37
Postat av: Bjarne Nordbö

Det är trivsamt att titta in till dig. Ses vi den 25:e ? på din hemmaplan.

2009-03-08 @ 15:08:23
Postat av: Sandra

Svinto: Tack för dina fina ord. De stärker verkligen!Bjarne: Vad glad jag blir av att se din signatur här! Vad är det den 25:e? Jag är tyvärr uppbokad på annat håll då, men jag blir ju nyfiken på vad som händer i stan!

2009-03-08 @ 17:33:25

Något du vill tillägga? Välkommen att lätta ditt hjärta!:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0