Vid Rådhusets T-banestation

God söndag på er allihop! Har det varit lika soligt och blåsigt hos er som det varit här, i Sundbyberg, där jag bor? Har varit och tränat idag, körde lite cykling som uppvärmning, körde sen rygg, mage, ben.

Vaknade efter en god natts sömn. Det var länge, länge sen jag sovit så gott. Det beror utan tvekan på att jag köpte en Tempur-kudde igår. De är svindyra. Jag har velat ha en sån i snart ett år. Igår köpte jag en, och fick 15% rabatt eftersom butiken firade tvåårs-jubileum.

Igår var jag ute på stan och shoppade. Kom hem med tre mysgia höst-tröjor från Indiska. Jag funderade på att sticka ner till Designtorget och göra av med ännu mer pengar på ett par unik-designade örhängen, men det regnade som fän så jag åkte hem med min Indiska-kasse istället.

På vägen hem saktades allt ner till noll. Mina tankar löstes upp. De ersattes av ingenting. Mina tankar går till dig, J.

Det har varit en skakig vecka, för mig. Jag har landat. Håller mig i ledstången och går sakta men säkert framåt.

Kram till alla mina vänner. Vi ses!

Under släktträden

Över våta kullerstenar i en stad med bara stearinljus i fönstren och uppklistrade guldstjärnor i människornas marginaler.

Vi stängde dörren innan hon hann upp för alla trappor med sin påse med direktreklam.

Vi skruvade bort kontakten mellan oss och ringklockan just när hon började brinna där ute i trapphuset.

Hissen skulle ta henne ner igen, visste vi. Hissen är gjord av eldhärdat stål och väggarna är redan sotsvarta därinne. Vi skulle inte behöva städa därinne efter henne.

Vi var samlade för en släkträff. Hon gäver sin grav själv. Vid sidan av alla släktträden på kyrkogården. Hon har aldrig gått ur kyrkan. Hon försöker bara komma in.

Efterskalv på flyget från Ronneby


Jag reste Från Karlskrona idag
Tom
Allt regn i hela Sverige hade samlats i molnen ovanför flygplatsen verkade det som
Som en blogg, nästan
Ett ögonblick i mitt liv
En trött arbetare efter en dags värv
I väntan på helgen
på flygplatsen
och självklart är flyget en timme försenat

Risifrutti, Japp och 60 cl apelsinfestis som smakade socker
på flygbussen
Lyssnade på Stieg Larsson

Efterskalv är ändå på något sätt lättare att hantera än jordskalven
Mitt värv var gjort
Jag förvånade mig själv ännu en gång
Slog ett nytt rekord i mänsklighet
Jag är nog en nervcellernas Carolina Klüft
Be mig så ska jag förklara min själs tio kamper över ett glas ölFörvirrat

Förvirrat
Skvalpigt
Halt
Djupt
Tungt
Nu

Längre bort
en annan tid
Andra stjärnor
i andras ögon

White stripes gör coola videor

Satt och surfade och hittade den här otroligt snygga videon med mitt favoritband:
http://www.youtube.com/watch?v=QKntY8WkNYQ&mode=related&search=

Här är en cool video till:
http://www.youtube.com/watch?v=2aDHdcLwvh4


"Sot" funkar igen.

God morgon alla morgonpigga! Har hittat Staffan Hellstrands gamla album SOT i min skivsamling. Den har fått en revival i mitt liv den här veckan. =) Och just nu lyssnar jag på Lilla fågel blå. Tror att den där låten spelades sönder för ganska många när den var ny. När jag lyssnar på den nu är det en massa år i magen, en massa steg i fötterna och en massa passerade ögonblick sedan senast och jag bara känner hur bra den är. För mig. Just nu. När det blivit höst och jag behöver någon som sjunger så där vackert för mig som han gör.

Konfirmation

Du skulle in genom planket, till bakgården och den där festen som pågick med tuffa Converse-skor doppade i vattenpölar vid sidan av rabatten med rostiga rosor kvarglömda av bostadsrättsföreningens gårdsansvariga. Dit skulle du, de väntade antagligen på dig, de andra, två var de i avsaknad av dig, efter den första skålen med dig i en nyöppnad ölburk var ni fulländade, treenigheten var komplett och sommarkvällen hade bara börjat.

Ni var ett sidospår av vardagen, era tankar var undantagen som utan tvekan bekräftade allmänhetens rådande uppfattningar om praktiskt taget allting, särskilt sådana tankar som klottrades ned i förbipasserandes öron under fester bakom plank i slutet av juni. Ni projicerade fram skyddande ögondroppar som rann från insidan av era ögonlock när ni av en eller annan händelse läste samhällets trosbekännelser i form av svarta rubriker och kräkiga löpsedlar runt omkring er på gatorna.

Fyllan fyllde stora hål av röstberättigade minnen i er varenda sommarkväll, iallafall de där kvällarna med uppehåll, måttliga västliga vindar och skimrande solnedgångar när ni satt på klipphällar smyckade av glimmande aluminiumburkar och pärlor av cigarettfimpar och kände händerna bli tunga av plastmuggar fyllda av rödvin på vippen att rinna ut i den kvällsrodnande Mälaren.

Räddningstjänsten fick rycka ut och rädda dig och dina kompisar ungefär en gång i veckan. Ni sa att ni var fanatiska och bokstavstroende kristna som i en ovanligt grym pakt med hädangångne Jesus blivit välsignade med förmågan att kunna gå på vattnet. Ni blev uppdragna i gummibåten, återförda till fastlandet och förmanade att inte tolka Bibeln under alkoholpåverkan.

Det tog ungefär en vecka så hade ni bokat en plats för tre på den asfalterade gårdsplanen bakom planket igen. Du trängde dig in mellan plankorna med ett par urrivna sidor av den heliga skrift i bakfickan. Två personer hälsade dig välkommen in med leenden som det inte gick att ta miste på.


Cyklopögat Lang

image42

Ett öga ser bättre än två...

Trött

Jag kan inte se allt ni hittar på. Jag kan inte se mig själv ens vissa gånger. Jag är bara så trött.

Hemma där


När två enkla meningar blir kvar i ens blick
När tröttheten styr
bort
så sätter jag mig att vila mot en gran i skogen
Åter där jag hör hemma

Streck-kod

Städa undan och lägg ner gamla fotografier och nedskrivna tänkta tankar i skrivbordslådan. Damma av och våttorka, bänd upp munnen i ett leende och ös ner artificiellt stjärnglitter i ögonen, konsumera sönderblåsta här-och-nu-reportage från dina medmänniskor genom tv-skärmen. Knyt skorna och lämna din varma lägenhet, villa eller husvagn. Du är oåterkalleligt på väg mot branten. Raset. Splittringen. Svärtan. Färgblindheten och den livshotande lungsjukdomen. Klipp sönder dina dagboksanteckningar. Flämta i kapp med lågan i ditt hjärta. Du har spindlar av år under huden. Stela meningar vill fram mellan fingrarna och tangentbordet. Strecket över ditt ansikte får du leva med resten av livet.

Bortsuddad

Jag vet inte, jag känner mig trött. På allt. Det finns så mycket vackert, men jag orkar inte bry mig om det just nu. Kanske är det för att det är måndag igen och allt liksom förmodas att bara rulla på. Men jag rullar inte. Jag vet inte vad jag gör. Lusten är obefintlig. Ge mig tippex.

Upploppet


Lite mörbultad av det här året tillåter jag mig att sacka efter

Tar kurvan på ett ben och hukar lite inför upploppet

Publiken har skjutit haren som jag jagat

Den ligger i sina dödsryckningar några meter från mål


Marcus Birro lägger ner sin blogg

Det verkar som att Marcus Birro lägger ner sin blogg. Jag tycker att det är tråkigt men jag förstår honom. Under det här året har jag kunnat läsa en mängd inlägg av honom som handlat om allt möjligt, både sånt som varit väldigt privat och mycket aktuell samhällsdebatt. Jag har kunnat kommentera hur och när jag velat, vilket har kännts som en rolig, intressant och cool grej. Han är en av mina absoluta favoritförfattare och det är väl klart att man som hängivet fan tycker att det varit kul att kunna kommunicera med sin idol på det här snabba viset. Och han har svarat, han har läst mina och alla andras kommentarer och varit i mina ögon förvånandsvärt snabb och generös med sina svar. Det är beundransvärt.

I sitt senaste - och förmodligen sista - inlägg på sin blogg (skrivet från Italien) är han upprörd och avslutar med följande rader "

Jag skite5r i det hàr, den hàr jàvla bloggen, Sj, att fòrsòka gà i fronten fòr fòràndring, fòrbàttring. Jag skiter i sjukvàrden i sj, i alltihop. Det fungerar inte.

Bye. "


Att ständigt ha möjlighett at kommunicera, att skriva inlägg och at kunna få gensvar från sina läsare är en ynnest, men det kan också vara förödande, det måste finnas ett rum att gå in i, en dörr att stänga om sin person och sitt privatliv, och det här med bloggandet är som en slags murbräcka som slår in dörrar och väggar till det där rummet. Det känns inte bra. Därför tycker jag att det är bra att Marcus Birro på något sätt nu har valt vad han vill göra med sin blogg och fokuserar på det han verkligen vill göra. Det känns som att bloggandet är en modegrej, och jag tror också att vi inte riktigt vet hur vi skahantera den. Nån av oss. Därför blir det såna här explosioner i cyberrymden när stjärnor som Marcus Birros blogg - eller vilken bloggare som helst - förvandlas till ett svart hål och upphovsmannen försvinner i det.

Det är för sorgligt.Självkänsla i ett par stövlar? Javisst!

Jag har köpt mig lite självkänsla. Det kostade massor men det var det nog värt.

image38

Väjer så gott jag kan för det tunna, vita

Det som ligger stilla, först, är det det roligaste, vackraste och mest fantastiska i ditt liv?
Det du väljer att framföra, det du stryker på morgnarna innan du tar på dig det och går till jobbet, till plugget eller till
instutitionen som för närvarande är din plats på jorden?

Är det dina vackraste tankar, dina mest fridfulla mänskliga drag du visar för tanten på tunnelbanan eller invandrarkillen inne på Åhléns som har såna vackra ögon eller är du cementgrå, avig, sträv och gråpiskad i blodet, ögonen och handslagen?

Smattrar det tunna vita platta dyngstinkande grälsjuka sinnelaget i dig mot marken, himlen och dina medmänniskors ögon när du låter dem veta att du är närvarande i rummet?

Jag mår lite illa just nu, har en svag punkt som jag står vid, svajjar och har flera viktiga bitar av mig i oordning och jag orkar inte se det tunna, vita obarmhärtiga i era blickar, tänder och handslag idag.
Vänd er mot mig med värme idag, är ni snälla.

Tusch

Har alltid gillat att skriva. Vad jag vill med mitt skrivande? Komma framåt, inåt, närmare dig, kasta loss, virvla upp glitterdamm i dina ögon, lämna bort, slipa av, hämta, viska fram det vackraste som finns.

Exempelvis:

Tusch


Och när de levandes konturer klättrar upp i eken utanför ditt hus, och kikar in, just i höjd med ditt fönster, i flickrummet på ovanvåningen, just när du ritar tuschtulpaner på duken på staffliet, just då när du vill dricka upp det tuschblandade vattnet i muggen på bordet bredvid din halvfärdiga tavla, när du tänker att allt härinne tappat smak, då drar sig konturerna av dig bort och ner i springorna mellan plankorna i det gamla trägolvet i ditt rum och solen står som ett orange glasklot vid horisonten, ovanför trädtopparna, bortanför ängen.


Tulpanerna har vandrat från tavlan till väggen och föräldrarna har ingen aning om att du ska försvinna inatt och bege dig in i solen. Det finns så många konturer av männiksor du aldrig mött i den där eken nu, du är oformlig och kliver upp i trädet och liftar med ett eklöv mot solen.


Fan... det gjorde ont...

Fan, jag har en hang-up till... Jag har hängt upp mig på folk som tar sin karriär, sina ambitioner och talanger och siktar högt, det är fantastiskt, men som därefter lägger sig ner och rullar sig i nån slags skit som känns lite konstruerad. Alltså, det är okej att känna sig som världens absolut sämsta i världen på allt upptänkligt, men va fan, det gjorde rätt ont i mg när jag försökte stötta en person i det där tillståndet igår. Ja, visst, förlåt så djävla mycket att jag nånsin brydde mig om att säga nåt till dig alls. Fan, jag är sur och jag borde inte vara det. Jag hade tvåa i psykologi på gymnasiet en termin. Jag var förbryllad över att det fanns en bit av plugget som jag inte behärskade. Och okej, psykologi är inte min grej, jag försökte bara vara nåt slags stöd. Det funkade värdelöst. Nu känner jag mig deppig för det. Fan fan fan.


Blogg, ett fult ord?

Det är möjligt att jag bara fått en lättviktig hang-up, men är inte blogg är väldigt fult ord? Som referens kan jag ju meddela att jag tycker att kastanj är ett väldigt fint ord. Och dessutom: vad ska vi ha alla våra bloggeloggar till? Nej, alltså, det är vackert, trivsamt och säkert nyttigt med bloggandet i många avseenden som jag inte riktigt har kläm på, det är väl därför jag känner mig lite off, alltså, är bloggandet ett skapat behov eller är det nyttigt på nåt sätt? Jag bloggar för att tillfredsställa mitt behov av att nå ut, att få se mina texter publicerade, att lämna ut mina funderingar. Så långt gott och väl, men, jag menar, väl publicerade är det jag skriver tillgängligt för hela den delen av värdlen som har Internetuppkoppling. Visserligen är min lilla skärva av cybervärlden försvinnande liten, men ändå, ibland kan jag undra vad vi håller på med, vi som bloggar, vart drar vi gränserna?

SANTAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!


image37

... och om nu någon behöver lite tröst, lite sjukt bra humor, enligt mig, så ta och lär känna Mr Will Ferrell. Börja gärna med Elf. En gosefilm. Min egen gosefilm, har jag bestämt. =)

Ljus i mörkret

image36

Vet ni att jag inte kan gå ut ibland, utan att behöva ringa alla vänner jag någonsin känt? Utan att bli alldeles likblek i ansiktet och tårögd? När halsen bara svider och jag faller ner på en bänk på en tunnelbanestation och bara gråter? Nej, det är väl klart, jag är väl som alla andra, jag, som bara går omkring i stan och släpar mig in på caféer och beställer kaffe latte med darrig röst. Jag känner inte att jag får plats. Jag hittar inte min egen plats. Jag tror inte att den finns inne i stan. Jag tror att den finns här hemma, när jag inte behöver gå ut. Ikväll har jag tänt mina vackra höstljus, värmeljus i fina ljusstakar, det är så varmt och skönt härinne, här hemma. I morgon skakar min kropp igen, på väg till jobbet, jag lovar, den är inte så kry just nu, men jag väljer just nu att äta muffins och dricka kaffe med datorn i knät i min underbara stora mysiga soffa. Det ni.

Tack för rosorna, Martin!

rosor

Rosor. Jag fick tio vackert rosa rosor av min pojkvän när jag kom hem idag. Just idag behövde jag dem nog lite mer än vanligt. Ikväll, när tvätten är upphängd och maten är klar - det blir fläskfilé och lyxiga egenhändigt tillslajsade potatishalvor och ett glas rött vin - ska jag bara sitta här hemma och titta på mina rosor och inte göra ett dugg mer. Jag ska absolut inte försöka tänka en enda vettig tanke, sånt blir bara fel så himla ofta, jag ska bara vara. I mig själv. Tillsammans med min pojkvän. Hemma hos oss.

Mental träningstid

Jag ska försöka att vara en sån där som inte springer ut i gatan med vevande armar så fort nåt nytt eller läskigt händer, jag ska försöka att bli en sån där som tar saker med lite mera ro. Det behöver inte nödvändigtvis vara så förbannat skakigt inuti hela tiden. Jag ska jobba på att sjunka ner i min mentala sjukt sköna fåtölj och känna hur skönt det är, hur mysigt och varmt livet kan vara.

 

Inget mer. Varmt, nyköpt gott te, en rostad macka. Kanske fyra rostade mackor. Kanske tio rader nyskriven poesi, kanske en lättnadens suck. Mina vänner, hösten kommer och jag kommer att tända ljus, snygga, nyinköpta, superdesignade ljus, som jag själv valt ut, de ska få stå i min lägenhet och lysa för mig.


RSS 2.0