Ordlek

Okej. Häng med: Annat ord för långfärdshockey?

Hon som pillar upp jordskorpan

Nu finns en ny text av grandiosa sandralalala på poeter.se Läs den här först av alla.

Bussen körde förbi eftersom hon låg vid sidan av hållplatsen utanför chaufförens synfält

Vinden hade släppt taget om henne just där

Jordskorpan revs upp på nytt av isen under naglarna och det där som kanske skulle ha varit solen i ögonen slocknade som barnen på en av alla dokumentärer från krigshärjade avkrokar av en värld hon aldrig lärt känna

Det var bara pengar de ville ha men hon tänkte inte ge dem några hon tänkte inte bli en av alla dem som skänkte sina pengar till särskilt inriktade projekt som självklart skulle komma att ge fantastisk avkastning

Nej, hon var aldrig sån i sina tankar, hon bad aldrig om mer, hon stod och slog på sig själv i desperation innan hon föll eftersom det aldrig skulle bli någon förändring, det skulle aldrig komma en enda dag då människor i hennes närhet förstod henne, då de skulle ge henne sina berättelser, inte sina pengar.

Hon skulle kunna förvandla hela djävla världen till ett nöjesfält där ingen behövde betala en spänn och där alla var välkomna men de generösa blickarna hon samlade på höll så många inom sig att hon började slå sig själv för att hamna på sjukhus för att förmå vårdpersonalen att börja sina pilgrimsfärder till patienter utanför sjukhusmurarna.

Det är ju där de riktiga vårdtagarna finns, försökte hon säga till syrrorna och vårdpersonalen som hittade henne blåslagen och nynnandes på ett potpuri av saliga psalmer som hon hittat på fasaden i en gränd en gång i tiden när vingarna fortfarande satt tryggt i hennes hjärta.


Efter en jobbig vecka: frosseri, frossera, trallala

Fredag
Gick tidigare från jobbet idag. Åkte iväg och hämtade flyttkartonger som en tjej sålde på Blocket. Igår tömde jag våra pyttesmå förråd och bar upp skiten till lägenheten. Så nu ligger det prylar, kartonger, plastpåsar över hela golvet, men va fan, det är bättre att man ser grejjerna och blir less på dem och packar ner dem i kartonger, än att man skjuter det framför sig och panikpackar i sista stund. Dessutom är det ju bra att gå igenom vad man har i sitt förråd när man flyttar. Så, det blir väl lite packande i helgen också. Fast helst skulle jag ju ha velat åka till Norrköping och hälsa på en kompis som fyller 30 i morgon. Det hade varit riktigt kul. Men det får jag ta efter flytten.

Ikväll blir det dock inte så mycket packande tror jag. Det blir snarare frosseri. Pizza, vin, räkor, musslor, aioli, rostat bröd och spanskt bubbelvin. Möjligen några Arkiv X-avsnitt eller nåt annat upplyftande.

Hon och våren

Nej, det skulle väl vara att hon har hela insidan tatuerad av små små historier som hon varken kan början eller slutet på, det skulle väl vara det, annars är hon en sån där vanlig tunnelbanefärdande explosionsrisk som skriver salta tunna meningar på kontaktytor på väggar mellan regnvåta gator och caféer med designcoola möbler, rådyrt kaffe med svåra namn som hon hatar för att de är svåra eftersom hon aldrig har besök italien och har aldrig suttit på nåt Italiencafé och njutit av värmen och skrivit brev på riktigt hon har alltid glidit ut och hittat mörkret eftersom hon har högar av biljetter där, biljetter till riskfyllda önskeprojekt för människor som vågar blicka upp från pappret som till och med står och skräpar snyggt i väntan på en ny buss eller tåg mot nya mål, hon har mål i sitt hjärta, kammare av röda våta celler som sticker ner varenda antydan till uppkäftighetsbekantskap utanför kroppen, hon lägger inte ner hon staplar på hög och skjuter skiten framför sig tills en dag. Och nu börjar den där dagen närma sig. Våren letar och hittar alltid sina tidiga tecken på slutet av vintern. Hon står där nu, på den perrongen och skickar signaler till solen. Det värker men hon låter det värka ut.

Tiopoängarna lär hagla

Jag är lite trött. Så jag hoppar över Poetry Slam i Rinkeby ikväll. Måste också ta hand om disken och fylla några flyttlådor. Men jag ska samtidigt försöka lära mig texter utantill. Ler inombords när jag visualiserar målbilden framför mig: en cool, stark och snygg brud med suveräna texter och ett starkt framträdande. Ha ha ha, tiopoängarna lär hagla.


Den papperslösa Poetry Slam-omgången

God morgon. Var på Poetry Slam i Hjorthagen igår och det gick bra. Det var kul. Kändes bra att få läsa just de texter jag läste. Det är ett suveränt tillfälle att få läsa upp sina egna tankar om saker och ting. Men jag har en del utmaningar att hugga tag i. Ska verkligen försöka att lära mig mina texter utantill så att jag inte behöver stå uppe på Poetry Slam-scenen med ögonen fastnaglade i pappret. Ikväll ska jag klippa mig, packa lite och fundera över vad jag kan göra bättre i mitt framträdande. På onsdag sticker jag till Rinkeby Poetry Slam och försöker igen.

Så här blev naglarna

264614-60

Okej, då känner man sig lite skönt zebrarandigt cool på naglarna då!

Ett steg uppåt

Okej. Nu ska jag försöka rycka upp mig. Jag ska ta tillbaka lite stolthet. Det är inte så bra att gå omkring och känna att det hänger ett regnmoln ovanför ens huvud hela tiden. Så, idag ska jag försöka att känna lite stolthet istället. Som hjälp på traven ska jag snart sticka iväg och göra manikyr och plocka och färga ögonbrynen. Möjlightvis så går jag därifrån till Bodyshop för att leta upp lite fint smink. På måndag ska jag ju till Hjorthagen och läsa lite dikter, på tisdag ska jag klippa mig och på onsdag är det Rinkeby Poetry Slam som gäller.

=) Hi hi, bara genom att skriva ner det här mår jag redan lite bättre. Vi ses och hörs!

Lite deppig just nu

Jag går nu, låser mig ute från allt, tar sikte på den svarta punkten bakom caféet, det blåser och fan också, jag orkar inte, men jag vill, men det är meningslöst alltihop. Ska jag vid trettio års ålder behöva skära upp mig på insidan för att hitta rätt mellan raderna? Jag flätar upp komplicerade band och relationer och stampar på marken så det går hål i mig. Jag brännmärker mig själv och ritar en ledsen mun på fönstret på en tom toalett.


Det borde vara våren men det är bitterheten som kommer

Jag gör det här till nån slags avdankad ritual där hjärnan kallnat och plåt trycks mot min gom och jag vet att det handlar bara om att vara modig, det handlar om att trycka in rätt siffror på miniräknaren och sen är det bara en djävla motorväg till mål, mot mål men stelnade stenhårda stuprörsben kan inte gå nånstans kan inte tända en enda ögonhåla, kan skriva ryggtavlan full men det ligger krossat glas allra högs upp på ytan när jag försöker ta på mig ta på mig och slint åt helvete med er, alla djävla kallsinniga satar och kom inte och hitta på att livet tar oss med på en resa för här står jag och det mörknar och det enda som vajar är mina ögonfransar mot den entoniga avskedsmusiken vid randen av the bitter fucking end.


Jag längtar

När vi sa adjö så snubblade änglarna och bröt lårbenshalsarna och stack ut ögonen på varandra och spydde inälvor och tog nattbussen över den halaste skogsvägen och kraschade rakt in i ett träd. Men Gud kom inte och nu har de frusit fast och tiden hackar i dem som en grammofonnål över bortlängtad hud.

Önskar att jag satt på tåget söderut

Skulle vilja sitta på ett kvällståg söderut just nu. Skulle vilja kunna sluta ögonen, bara några sekunder, och höra tåget röra sig genom kvällen och naturen. Skulle vilja sitta där med min kaffemugg och veta att jag lämnar stan för en tid nu, veta att jag är på väg ner till Skåne och över bron till Danmark. Skulle vilja veta att jag har en liten lägenhet där, skulle vilja ha den, skulle vilja kunna gå omkring i Köpenhamn och känna till stan, skulle vilja känna mig trygg där, hemma, skulle vilja få distans till Stockholm. Stan har hunnit upp mig i halsen. Jag stapplar fram på gatorna, dricker mn Mocca Latte, men jag är inte på riktigt, jag snavar och skaver hål på mig när jag susar fram på trottoarerna i mina höga stövlar. Jag skulle vilja vara en sjörövardrottning istället. En flinande Pippi Långstrump, starkare än nån annan, skulle vilja kunna gå över havet mot solen och doppa tårna i det varma söderhavet och skicka post i flaskor av vackert glas och blinka mot stjärnorna och gå igenom allt.


Vad har ni gjort idag?

Tisdag
Först vaknade jag äckeltidigt, typ halv fem, kunde inte somna om, gick upp kl fem, sen exploderade gröten i micron, fick därför ett mindre utbrott, sen ställde jag mig i duschen och duschade länge och varmt, sen kändes allt lite bättre, sen piffade jag till mig och knallade iväg till bussen mot jobbet. Hade ingen lust att gå till jobbet men jag började gå iallafall och sen hade jag som vanligt plötsligt kommit ända fram till kontoret. Tog de fyra trapporna upp, bra gjort, och sen la jag in matlådan i kylen, startade datorn, sen rullade dagen på. Såg hur solen och himlen och våren välte in över stan och jag kände mig lite lycklig. Stack iväg vid tvåtiden och köpte en Mocca Latte och njöt för fulla pappmuggar av solen och vårkänslorna kom. Sen blev det några timmar till framför datorn och sen stämplade jag ut och promenerade till Handelshögskolan, över Observatoriekullen, ner till Vasaparken, över St Eriksplan och bort till Fridhemsplan. Superskönt.

Sen kom jag hem och gjorde en sallad på tonfisk, avocado, nötter, tomater, gurka och nån specialsallad plus babyspenat. Till det hällde jag i mig bubbelvatten.

Vad har ni gjort idag?

Jag har två snygga änglar två steg bakom mig

Jag tror på änglar. Jag tycker de är snygga och coola. Jag tror att vi har två skyddsänglar var som går i par alldeles bakom ryggen på oss. Jag tror att de inte är så himla änglalika, men jag tror att de är utvalda att passa alla olika individer. Jag tror att de gör oss gott. Jag tror att de är där för att hjälpa oss, de är snälla på ett konstruktivt sätt. Jag tror att de finns mellan raderna på Stefan Einhorns bok "Konsten att vara snäll".

Så där ja. Nu har jag väl gjort mig till ett fullständigt åtlöja hos er som läser det här. För man kan väl inte tro? År 2008 är det väl ingen djävel som tror längre? Fast jag gör ju faktiskt det. Och jag tror också på Buddha. Fast man tror ju inget inom Buddhismen. Man strävar mest. Men det är en fantastisk strävan. Mot Nirvana. Och man ska inte göra en fluga förnär på vägen. Det är det som är det vackra i kråksången. Försök att inte göra en fluga förnär. Nog känner man sig lite fånig bara man tänker på det. Eller? Nej, jag tycker det verkar helt rätt.

Fan, det är så lätt att bara skämta bort såna här resonemang, och typ bara säga att "äh, en fluga mer eller mindre betyder väl ingenting". Fast jag tror ju det. Jag tror ju att det gör skillnad. Nånstans. Så, oavsett vad du tror på, vad du tycker om, vad som stärker dig varmt och innerligt, vad som än finns där inom dig, så är det rätt, om det är tankar som bara finns där utan attbråka och utan att ktäva något av dig eller av din omgivning, så är det rätt och äkta. Svårare än så är det inte. Kram!


Trött

Söndag
En vanlig helg håller på att ta slut. Sitter här och kollar på tv. Har varit i Nyköping och Norrköping i helgen och sov inte så bra i natt. Är så trött. Jag borde sova.

"I´m not there" och "Walk the line"

Såg filmen "I´m not there" igår. Den handlar om Bob Dylan. Jag vet knappt någonting om honom, men jag tyckte om filmen. Den var skön på nåt sätt. Snyggt regisserat, fast jag vet ju knappt nåt om regi, förstås, men den kändes skönt avslappnad bara. Och musiken varhelt underbar. Så nu ska jag köpa nån skiva av honom. Kanske soundtracket (fantastiskt fult ord) till filmen.

Andra skivor jag tänker köpa är Miss Li-skivan (vet inte om hon gett ut fler än en...), Caroline af Ugglas Janis Joplin-tolkningar, Amanda Jensen (ja, faktiskt, hur otroligt det än låter), den där senaste hyllningsskivan till Cornelis Minne (den med bland andra Thåström).

Johnny Cash är en annan artist som jag ganska nyligen börjat lyssna på. Filmen om hans liv, "Walk the line" rekommenderar jag varmt.

För övrigt: Jag är glad över att jag vågade ställa mig på scenen två gånger den här veckan och läsa mina dikter. =)

Nu måste jag diska. Sen börjar helgen för mig!

Besiktning

När ens tankar blir till ett femte hjul i ens eget liv, då är det dags att besiktiga sig själv. Då är det upp till bevis. Annars stannar nog motorn snart.

Värdelöst.

Here we go again. Vaknade för tio minuter sedan och kunde inte sova. Och jag som tänkte ta sovmorgon för att bli riktigt utvilad. Orkar inte skriva så värst mycket just nu. Konstaterar bara att något inte står riktigt rätt till. Vem fan sitter vaken klockan tre en fredagsmorgon? Är hungrig. Helt värdelöst. =/

Poetry-slam-text

Här kommer en av de två texterna jag läste på Rinkeby Poetry Slam igår.

Börsras
Och när det är dags att inte köpa längre, utan sälja, då är börsen på väg ner, precis som dina tankar, och börsen rasar ner på dig, ögonen på kungar, poeter och forskningsresande susar förbi dig på sedlar och mynt,

det gör så ont när de slår dig i huvudet för att du inte sålde dina andelar i tid, för att du smugglade ut sekunder från arbetstiden och lade dem intill varandra i fridtiden,

du skulle ha valt upp-med-näsan-polarna, men du valde upp-med-hakan-vännerna i stället, de där som kommer med varm choklad mitt i mörkret och vintern istället för Franska sydkusten-husen och polerade framtidsplaner,

men nu har taket på börshuset rasat in och du borde ha sålt dina tillgångar, det skulle du ha gjort, vad ska du göra nu?

Arbetslös och trygghetslös går du upp på kvällstidningsredaktionerna, först den ena och sen den andra, och ber om jobb på ekonomiredaktionen, du har erfarenhet, säger du, livets uppgång och fall, det kan du, det handlar om det, det har du räknat ut,

fast du har nog egentligen bara en rejäl bakfylla och hjärnskakning, säger redaktionscheferna på båda tidningarna, gå hem och lägg dig i värmen, och ryck upp dig i nästippen, säger de, och sluter sig
och dörrarna till kvällstidningsjournalistiken stängs så där snyggt uträknat som slutscenen på vilken dyr Hollywoodprodutkion som helst.

Upp med hakan, vi kokar choklad i ditt kök och bryr oss inte om vad andra säger, du har alltid varit bra på att räkna ut livet, tycker vännerna och kliver in i din lägenhet en efter en, de är ganska många, de där vännerna, som hoppas och sparar och berättar så där mjukt om sina liv att du inte gör dig illa på en enda stavelse av deras ord.

Plötsligt är almanackan tom, tiden är vitmålad och börshuset är på nytt upprustat med takbjälkar i extrahärdat stål, men du går sällan förbi där numera, du har sparat ihop till en annan sorts framtid nu, du gjorde det under hösten och vintern, när byggställningarna runt börsraset fortfarande var resta.


Somnar nog leende

Ikväll var jag på Rinkeby Poetry Slam! Det var jättekul. Tack alla trevliga människor som gjorde att jag kände mig bekväm och vågade läsa. Det var supermysigt. Bra. Nu ska jag sova. Somnar säkert med ett leende! Kram!

En punkt i askan

Meningen tar aldrig slut, du sticker den genom dina medpassagerare på tunnelbanan, du trär den upp genom hjänan på folk och bränner deras innersta önskningar till aska, du slickar i dig deras livs levande drömmar och väver in dem i dina egna förvirrade ångestmoln, du tar udden av dem med din mening och slipar av dem det som gnistrar i deras hjärtan, du lämnar dem med grå hinnor över sina hjärtan, men du låter meningen passera och glömma, du sveper in över hopp i nya människors glittrande ögon men du sätter aldrig den där punkten förrän du vet att du står kvar i askan som segrare.

När jag är ledsen gråter jag grått

När tog den vita färgen slut?
Just innan jag föddes tror jag
Det är nog därför jag saknar den så, det är därför jag letar efter den i snön, i molnen, på de så kallade Stockholmsvita väggarna här i stan, men den tog slut, det som är vitt är äldre än jag, aldrig yngre, aldrig lika gammalt, aldrig en ny vit tanke bakom pannbenet, det tänkta vita vackra smulas sönder tillsammans med grå jäst och tungt vatten innan det kommer ut ur mig, eller in i mig.

Mot ett roligt liv

Sitter här och tuggar på min bettskena och kan inte sova. Är fortfarande uppe i varv efter kvällens diktuppläsning på STHLM Poetry Slam i Hjorthgen. Det var kul och nervöst, men jag gjorde det iallafall. Jag klev upp på scenen och framförde, oavsett allt annat så var jag där och fick fram alla orden i mina två texter. Det var målet för kvällen. Nu siktar jag på en ny omgång i Rinkeby på onsdag.

Över till något helt annat. Jag önskar ibland att jag kunde vara sval och moget långsiktigt ansvarstagande. Önskar ibland att mina känslor inte tog över, det kunde väl räcka med att de höll sig på sin kant och inte tog över min hjärna. Jag är lite för impulsiv ibland. Låter mig styras av mina känslor, av stundens ingivelse. Följderna blir ibland ganska jobbiga. Det är då jag önskar att jag hade lite mer av det där slicked smarta draget i mig, som gör att jag charmangt svalt glider undan från alla lockelser och står där ren och vit och stadig på andra sidan frestelsen med sans och pengar i behåll. Men tyvärr, jag är lite mer den där skitiga, puckade sorten som gör djävligt idiotiska drag i livet ibland, med djävligt trista skuldkänslor som ett brev på posten som följd. Hello, wake up and smell the coffee... Ja, usch... jag är så dum så dum, men jag får lov att ta konsekvenserna av mitt handlande, och det är jag fan stolt över. Jag är inte fröken perfekt, men vem fan är det? Jag kan bara försöka vara jag, hur dum i huvudet jag än känner mig. Jag brottas just nu med ganska mycket skuldkänslor, men jag orkar inte med att mäta mig med någon annan. Jag orkar inte med att titta på dom som alltid har glorian välputsad perfekt på plats ovanför huvudet. Jag trodde att jag var en av er, men jag hade fel. Men ibland måste man välja väg, och jag väljer att steg för steg försöka ta vägen bort från skuldkänslorna ändå. Det blir lite roligare i livet då. =) Kram på er!

Låtval

Känner mig lite insöad på den här skönheten just nu, men va fan, spela roll.  =)
http://www.youtube.com/watch?v=-Y5uUYs20Hw&feature=related

Diktarens bok

Enligt diktaren själv skulle soluppgången ha kommit nu
Medborgarna skulle ha suttit vid stranden och mött ljuset vid horisonten
och livet skulle ha fortsatt framåt
Han lovade att det var så han fått höra att det skulle gå till
De skulle bara vänta ut natten, det var ett mörker de skulle komma igenom
Stranden var den sista utposten för dem, där skulle de få höra vågorna och bränderna bakom dem skulle falna i deras minnen

Ett enda visum skulle behövas, en liten signatur, ett tumavtryck i en sliten bok i ett igenbommat kontor.

Vi gjorde det allihop, vi lämnade våra värdesaker och gick mot stranden i hopp, vi drack noggrannt upp kaffet och sparade oss till morgonen, vi ville sova först efteråt, vi hade läst diktarens tal, vi hade räknat stegen, längtat färdigt, vi visste hur religionen hade fört våra förfäder, förmödrar, hit före oss, han hade berättat det för oss och bara himlen skickade bud efter dem, bara himlen tog dem någon annan stans, ingen som någonsin lämnat bränderna, slätterna, skogarna, bondgårdarna med sina inrasade väggar och tak, kom någonsin tillbaka, men de hade försökt, de hade gått mot stranden allihop.

Stranden var utan tvekan den sista utposten. Nu var deras ögon svarta löften om att aldrig mer läsa ur diktarens böcker.


Slagen

I periferin dunkar slagen du skulle ha fått
Han tar dem i ditt ställe
Han är en ängel du borde tro på
Du borde måla honom på duken som är uppspänd i din atelje
men det kommer ingenting
Penslarna ligger livlösa i obrutna förpackningar
och du startar aldrig ljungblixtarna
De gror över, säsongen tar slut
Ljuden fortsätter i det oändliga
alldeles utanför
eller bortom, skulle du kunna säga,
bortom all hjälp, skriver du i brev till vänner
Bortanför din slutsats stämmer han sina strängar och slagen slutar aldrig
Du kan höra dem
och tavlorna skulle kunna bli din roman på väggen
om honom
Alla som kommer till ditt galleri
skulle sedan förstå
att han faktiskt är en ängel
och att han finns


Ta ställning

Våga säga vad ni tycker, våga strida för er åsikt. Folk i det här landet är så tråkiga, vill ni inte göra skillnad när ni upptäcker något som känns fel eller orättvist? Det  kanske bara är så att jag har en dålig dag - har ont i huvudet, är trött och frusen - men jag tror att de flesta av oss borde säga ifrån lite oftare, och säga ja eller nej istället för kanske, jag vet inte eller helt enelt låta bli att svara. Ta ställning. Ta ställning för bra saker också, visa vad ni tycker är inspirerande, intressant, visa uppskattning och ta fram värmen och generositeten som fins inom er. Tro mig, den behövs.

Avdramatisera tanken på sexuell läggning

Jag hoppas att det nån gång blir helt avdramatiserat vad man har för sexuell läggning. I går hölls QX Gaygala. Just nu har SvD en serie om homosexualitet. Det är bra. Men jag är ganska trött på människors fascination över homosexualitet. Jag är samtidigt fascinerad över den fascinationen. Jag kan inte förstå hur en del människor fullständigt kan gå upp i limningen för att någon kommer ut ur garderoben. Det känns så djävla skitnödigt, nervöst och blä-igt att just någons sexuella läggning ska bli så tongivande för hur någon uppfattas. Och vi andra då, vi heterosexuella, vi framstår ju nästan som grå trista möss i sammanhanget. Vi finns på rätt sida av nån slags bur på Zoo. Vi är dom som tittar in på de homosexuella, och verkar bara som sagt se just den sexuella läggningen. ALLT annat hos den uttittade personen verkar försvinna i skenet av den sexuella läggningen.

Man kan ju fråga sig varför är man så fascinerad över sexuell läggning i allmänhet och homosexualitet i synnerhet . Är det månne så att bakom fascinationen gömmer sig nyfikenhet och en dragning åt just samma kön?

När jag inte kan sova

Sitter här mitt i natten och kan inte sova. Har surfat fram till Thåström på YouTube. Han sjunger Mikael Wiehes "Cheops pyramid" för mig just nu. Brukar spela den om och om igen när jag inte orkar bry mig om nåt annat än den vackra texten och den vackra mannen med den underbara rösten.
Jag har länkat till det här klippet förr, men det skiter jag i. Det är min blogg. Min anarki i det här hörnet av världen.
http://www.youtube.com/watch?v=iGRSM1m5iMo

Sen har jag upptäckt att en av mina favoritförfattare, Johanna Nilsson har börjat blogga igen. Det tycker jag om. =)
http://johannanilssonforfattare.blogg.se/

Kan vi inte göra samma sak på T-centralen?

http://www.youtube.com/watch?v=jwMj3PJDxuo

RSS 2.0