Hämta drömmarna

Det är så lätt att sitta på café och låta allting rulla på utanför fönstret och tro sig ha svaren på universums alla frågor. Men man kan inte vinna nån match genom att sitta på avbytarbänken. Man måste ut och driva på.


Jag ger underkänt till alla som stelnat i sina former. Bryt er loss och famla fram, men driv det som ligger er varmast om hjärtat. Haka inte upp er på gammal skåpmat och sjunk inte ner i melankolin, den stöttar er aldrig. Den är som ett undflyende motljus i en dålig film.


Svär er ed varje morgon och hämta de där drömmarna från hyllan. Kliv ner från molnen och låt sårskorporna vara. Himla med ögonen och måla upp stora planer för dagen och rid ut stormen. Vila mot träden och storma fram på vägarna nu i sommar. Låt gruset virvla upp i stora moln bakom er. Fastna inte i en halvdan vers utan skriv nytt, bilda nya ämnen och driv framåt. Hoppa över dåliga formuleringar och låt biprodukterna självdö i källarplanet.

Förstora och förädla det finstilta som kliar i fingrarna.

Hacka sönder stenarna i hjärtat och strö gruset över pappret. Fall ifrån de dåliga vanorna. Gå inte ner er. Ryck upp benmärgen i er och vårda bitmärkena på insidan av era kinder ömt. Klös ut de låga figurerna - skuggvarelserna som blåser sotsvart rök rakt in i er framtid - ur era ögonvrår. Trampa ner tistlar och is-vättar från era balkonger nu i sommar.


Låt sommarvärmen fylla på era känsloreserver och hoppa ner på gatan när melodierna från strandkanten når fram. Känn er hemma och knyt ihop viljan med tiden. Bygg en extra nackkota med ert hopp, vrid upp temperaturen och tina upp era frusna pulsar nu.


Har läst ut "Svarta Vykort"

Nu har jag läst färdigt Marcus Birros bok "Svarta Vykort".  Jag misstänkte att det skulle ta tid att läsa den. Och det har det gjort. Många stycken i boken har jag läst mer än en gång. Det kändes bra.

Orden låter mig kliva ner i hans svackor, slira ut genom tid och rum. Han låter mig se utvalda delar av hans inre och yttre rum. Han tar mig med till Jonna, hans sambo. Till deras gemensamma helvetesresa, från nånstans i tiden innan allt började, till slutet, eller den nya början, där det svarta övergår i något ljusare, något mer hoppfullt. Han skriver om Sverige, om Finland, om Italien, om svenskarna, om sjukvården, om regntung himmel över måndagsmorgnar.

Han skriver så att jag får lust att tänka, så att jag får en bild av hur det kan vara för andra, det är en snäll bok, jag behöver någon som på det där snälla sättet visar att det finns folk som undrar vad i helvete hände?, som inte ställer sig över eller under någon annan, som visar sitt liv från samma perspektiv som man själv ser på världen ifrån. Olika liv, naturligtvis, men samma förvåning, rädslor, hopp och behov. Samma. Jag har så många gånger känt mig utanför med mina nojjor, mina försök att hitta och mina funderingar över världen och livet. Den här boken, och Marcus Birros författarskap överhuvudtaget, ger mig ett slags aktivt lugn i vars sällskap jag kan definiera mina insikter, vilket jag är i stort behov av. Det är jag oerhört tacksam för.

Om något Povel Ramel sa

Man slipper så mycket, sa Povel

När man skapar

man går iväg

och skriver allt

Inga väggar någonstans någonsin

Inte ett skydd

inte ett töcken

inte en seger i sikte

ingenting


Man slipper så mycket

men allt det där andra landar i ens händer

När man försöker beskriva det går timmarna

Himmel och hav smälter ihop


Man har aldrig lust

man har sina ord

vränger dem ut och in

lägger fram

tar tillbaks

ledsnar


Men man slipper så mycket

man går så ensam

man har inga höga tankar

inga tankar man säger högt iallafall


Man målar för att duken ligger där och man vet hur tavlan ska se ut

och ingen annan fyller ju ändå i fälten rätt

Man måste göra det

Och det kittlar och man vill hoppa över det mörkaste

men man gör aldrig det

Man flyttar fram det mörka i ljuset framför staffliet

Kedjar fast orden vid mörket och hoppas att orden ska kunna dra mörket med sig genom gator, till torg med glada människor

Man skriver i mellanrummen av de hackigaste sekunderna på dygnet

Man hattar fram och tillbaka och önskar då och då att man inte slapp så förbaskat mycket

Man önskar orden ur Akademiens bejublade ordlista ibland

Man går ut och dricker kaffe som vanligt folk ibland

Man hittar alltid ett slutord där i botten av koppen

Och självklart måste man börja rimma på detEtt år på riktigt

Ett nästan slätt ärr som man stressar förbi med handen
Så kan nog mitt år beskrivas
En utandning på riktigt för en gångs skull
Jag har känt regnet på riktigt det här året,
sett löven få en sån fantastisk färg på hösten, jag har sett mitt leende i spegeln helt ärligt för första gången, det är som att finnas till för min egen skull, äntligen

Det fanns en del som inte låg tillrätta
som skulle flyttas om, betraktas, hittas

Jag har hittat känslan av mig själv
Den där äkta som inte bara försvinner
Den ligger kvar där i mig
när jag vaknar
Varje dag
Hela livet
Från och med nu
Det här året var en pusselbit


Det är inget kul att övningsköra

Jag tvingar mig själv att övningsköra. Jag tycker att det är skitjobbigt. I morgon ska jag ta en körlektion. Jag förstår mig inte på bilar. Och ändå ska jag sätta mig bakom ratten och köra. Ja, lycka till då.


RSS 2.0