Världsaidsdagen 1 december 2007

I morgon är det världsaidsdagen.

Hittade nedanstående text på lafa.nu (Lafa= Landstinget förebygger aids)

Världsaidsdagen är en internationell dag vars syfte är att uppmärksamma den globala hivepidemin och de människor som drabbats. Men Världsaidsdagen existerar också för att påminna om att kampen mot hiv/aids inte på långa vägar är över. Ungefär 40 miljoner människor världen över lever med hiv eller aids.

Världsaidsdagen i Hiv-Sveriges regi är ett heldagsarrangemang från kl. 12:00 med informationstält tillsammans med andra aktörer som RFSU Stockholm, RFSL Stockholm, Lafa, Stiftelsen Noaks Ark, Posithiva Gruppen, Kvinnocirkeln, Heteroplus och Convictus.

Hållpunkter i Kungsträdgården

Kl. 14:00 - Traditionell ljuständning.

Kl. 15:00 - Scenframträdande på stora scenen med tal av statsminister Fredrik Reinfeldt och Hiv-Sveriges förbundsordförande Inger Forsgren samt musikunderhållning av bland andra Sam Paris and The Natural Singers Gospel Choir. Konferencier: Sofia Wistam.

Kl. 16:30 - Fackeltåg genom Stockholms city.(arr. Noaks Ark)



Som vanligt är aldrig en dag tillräckligt, men jag är glad över att den finns.

Läs mer här:
http://www.lafa.nu/templates/article.asp?tkID=6&katID=22&sidID=507&menu_ordning=1&page_ordning=2

Tornfönstertankar

Sitter man i en lägenhet elva trappor upp med stan kvällsglimmande nedanför kan ens vardagsrum lätt förväxlas med ett tornrum i ett slott i vilken saga med klass som helst.

Rävgift smakar inte mer än rookiedrömmar om än upphällda i aldrig så tunndyra champänjeglas en nyårssplitterafton i hermerlinpalatset, balanserande på randen av dårskapsravinen, se från utsirat tornfönster råttorna fly det fuktiga sjunkande skeppet, en guldtyngd sticksårsreservoir, ett pass till aldrigstans, och rävgift nerhällt i magen lindrar aldrig bakomlandets söner från att ta din hand vid balsalens mitt, och ta dig hjärtskärarvägen mot gröntindrande stjärnor och blyångande sönderbrända kalendernoteringar om ett skugglöst liv.

Snyggt sminkat

Smink på killar, av eller på? Jag tycker det är jättesnyggt.

Om barns levnadsvillkor i Sverige

Läste ett pressmeddelande från Barnombudsmannen nyss. Rubriken var "Stora skillnader i levnadsvillkor för barn i Sverige". Bara det får mig att rysa.

Nedan ett utdrag ur pressmeddelandet:

- Skillnader i levnadsvillkoren är alldeles för stora. Alltför många barn lever i ett socialt och ekonomiskt utanförskap. Vi behöver en samlad kunskap om dessa barns olika behov så att samhällets stöd och resurser satsas på de grupper som behöver det bäst. Med kunskap och kvalitet i besluten kan vi förbättra alla barns levnadsvillkor, säger barnombudsman Lena Nyberg.


Läs resten här:
http://www.newsdesk.se/view/pressrelease/stora-skillnader-i-levnadsvillkor-foer-barn-i-sverige-182616

Barn är mjuka... Systemet är hårt. Det känns förbannat surt.


Lite mera galla

Ibland smulas ens tillvaro sönder - eller så känns det så eftersom man är en sån djävla dramaqueen i det tysta - när det kommer förbi nån som man tror är bra och man inleder nån slags vänskap och man tror att allt trevligt bara ska gå av bara farten och att allt annat bara ska sköljas av vägen, men så helt plötsligt far man rätt in i en betongvägg som nån har rest mitt på vägen där man färdas för glatta livet, och man krockar och tror man gått sönder för livet och när man då märker att det är ens forna vän som står där och torkar av sig betongrester från händerna... då blir det ganska deppigt en stund i livet, man måste ju plocka ihop sig och läka samtidigt som man måste leva nåt slags liv på halvfart under tiden och dessutom vara extra rädd för att möta nya sådana där livsfarliga betongblock på vägen i mörkret, för det kommer en massa djävla nätter också, som för det mesta egentligen är vackra, men när man sjunker ner i den där dumma rädslan så krymper man ihop och orsaken är ibland de där förbannade minnena från krocken då, där borta i förr i tiden. Men nej, nu ska jag slå ihop det här mentala fotoalbumet.

Ett sofistikerat far-åt-helvete-inlägg

Vi träffade aldrig, aldrig varandra, C
inte på riktigt
ändå föll, föll, föll jag för något du riktade rakt mot min kropp
Det var aldrig mig du såg
det var fallande, fallande väggar,
en jävig stad,
aldrig utanför de uppgjorda planerna

Men jag var i ett annat land när min kropp gick omkring vid din
De där tårarna, det genomskinliga, det där som blivit så blött att det tunnats ut och lösts upp i mina ögon,
det var ett dagsregn i din värld, inte mer, du tydde aldrig himlen, såg aldrig upp, din nacke, jag vet det, hade bänts ner mot marken nån gång för länge sen, på din sida av landet, stålet som var mjukt i dig en gång hade svartnat, stelnat och frätts till det där giftigt missunsamt spröda långt innan du skulle få syn på min kropp

Jag var i ett annat land när min kropp gick omkring vid din och jag minns den, dig, nu, som en kontur i ögonvrån, en svart hård blixt, kajalstrecken runt färglösa ögon, C, en förtvivlan jag aldrig besökte, inte på riktigt, du reste i länder jag aldrig ens ansökte om visum till.

Du var ett museum, en tunn, kall djävla utställning som jag besökte i en dålig, mörk tid.

Ljudet,
musiken,
vad fan var det egentligen?

Mina fotsteg, mina jordskalv, de rapporterades aldrig i nyhetsflödet på din sida av världen

Så mycket fint i butikerna

I morgon infaller den officiella konsumtionsfria dagen. Såg ett inslag om det på tv i morse. Jag började fundera på hur mycket jag egentligen konsumerar i onödan. Det är mycket det. I tv-soffan intervjuades en tjej som försökt att leva så gott som konsumtionsfritt i snart ett år. Hon verkade vettig. Och hon hade klarat sig genom att låna på biblioteket, försöka byta till sig varor och så vidare. Hon hade två barn också. Men det hade inte varit några stora problem med att få ihop nödvändiga saker till dem heller under året, berättade hon. Jag tror på den där idén. Vi är inte riktigt kloka som konsumerar som vi gör. Egentligen. Men visst är det skönt att få shoppa undan ångesten. Det finns ju så mycket fint som man vill ha, eller hur?


Inte så enkelt att rymma

Marcus Birro skrev ett inlägg igår som jag blev rätt berörd av.
http://www.marcusbirro.se/bloggen/?p=703#comments

Det fick mig att tänka på hur det var när jag pluggade på högskolan i Eskilstuna. Det har gått en massa år sen jag flyttade därifron, men minnena och känslorna sitter kvar:


När det suddiga vräker sig in i sidan på dig
in i dina överflödiga kilon
- de väger ungefär som några mjölkpaket -
då blir du så tung
och dansar med svårighet
Det är bara det att det inte är något dansgolv längre
Det är ingen kö till baren
Det är lakan som borde ha tvättats för länge sen
Och en önskan om ett enda litet vanligt brev
eller en signal från ringklockan


Det suddiga ställer krav på dig som du aldrig någonsin kan uppnå
Du skriver ju, för fan
Det ska vara svart på vitt
Det suddiga, som när tårar faller, är det mest olönsamma sättet att leva

Det är fyra tysta, tråkiga väggar som faktiskt stirrar ut dig
Solen är så ogin, därute
Det är små korta vägar när man istället vill resa långt bort
Till Thailand
Fast jorden är inte så enkel att rymma i


Tjena! Läget?

Jag övar varje dag på att vara social. Det går bra. Jag lär mig, men jag sitter ändå på tunnelbanan på väg hem nästan varje dag och skälver, ibland mer, ibland mindre, och försöker trippa ner, landa med fötterna på jorden, låta dagen, intrycken och känslorna sjunka in. Försöker hitta den där tanken, värmen, tryggheten i att få vara jag, att tycka om mig, och att vara glad åt de möten jag haft under dagen. För jag tycker ju om att träffa människor. Mest gillar jag ju de där trevliga, snälla människorna som gör mötena så enkla för mig.

Ändå är jag rädd nästan jämt för nya möten. Det är bara så. Och just därför får jag de där skälvningarna efteråt. Som om chocken över att jag faktiskt klarar av att umgås med människor slår mig när jag blir själv igen, men jag tänker att jag ska vara glad åt det, det är väl helt enkelt så jag reagerar, det är väl nånstans min glädje över att jag också får lov att finnas bland er andra. Och på senaste tiden har jag träffat en hel del av er och det är jag så otroligt glad över.

Ni är toppen! =)


Snön

Onsdag

Bodde långt ute i Kolmårdsskogarna när jag var liten. Vintern var så stor. Skogen ch sjön runt tomten ramade in Elska Beskows sagor i min värld. Jag minns inte så mycket, men känslan finns kvar. Ungefär så här känns det:

Smäller kallt med tankarna mot isen på den bottenfrusna sjön. Det skulle kunna vara juni och grodyngel i vassen runt bryggan. Men månaderna drog sig bort från midsommar, kräftkok och varma, mjuka runda sommarbokstäver i dagboken. Nu sitter nog Gud själv och fryser på taken mellan orden, tänker hon. Knacka, knack, knack, tycker hon att det låter, när tankarna slår i den skottade isen vid hennes fötter. Det ligger drivor av snö runt hela sjön. Hela skogen är tyst och snötung.

Som om någon skulle öppna dörren knackar hennes tankar på hos vidundret under isblocket. Han är inte där. Tankarna försvinner ut i rymden och fångas upp i universums vacuum utan att han hört.

Sen tar kvällen slut och natten vid. Snön lika vit. Skogen lika tyst. Åtta år. Hel och redo att rädda världen.


Ljus inne på biblioteket

Har precis börjat läsa Donna Tartts roman "Den lille vännen". Fick inte tag på den i någon bokhandel, så jag lånade den på biblioteket, det kändes skönt att få lämna regn och rusk och mörker ute på gatan och kliva in i det mysiga biblioteket. Hittade boken nästan genast, jag visste att den skulle finnas, hade letat upp den via nätet, men det var som att den bara stid och väntade på mig i hyllan, på rätt plats och allt. Jag blev så glad eftersom jag är med i en bokcirkel och det här är månadens bok, och det är jag som valt ut den, så när jag inte httade den i någon bokaffär fick jag lite småpanik, vilket alltså visade sig vara helt i onödan eftersom den stått och väntat på mig på biblan hela tiden. Tack för det!

Har även börjat läsa Ronnie Sandahls debutroman Vi som aldrig sa hora. Gillar den.


De sönderblåsta kvällstidningarnas sista utpost?

Lars Adaktusson skriver om kvällstidningsjournalistiken i SvD idag. Håller med honom. Vad tycker du?http://www.svd.se/opinion/kolumnister/larsadaktusson/artikel_613687.svd

Tala om det varav hjärtat är fullt

Måndag
Tala om det varav hjärtat är fullt. Så sa Jan Eliasson i sitt inledningstal under MR-dagarna (MR = Mänskliga Rättigheter) på Stockholmsmässan i Älvsjö. Jag trodde aldrig att jag skulle få möjlighet att se Jan Eliasson på riktigt. Och så sitter man där helt plötsligt i en stor aula och där längst fram står han och pratar om sitt arbete som FN: s särskilda sändebud för konflikten i Sudan. Och jag blev så inspirerad. Jag älskar människor som inte ger upp, som försöker få till stånd försändringar till det bättre, som har så mycket hopp som han har. Otroligt viktigt. Fler som han, tack. Alla har något inom sig som kan göra världen till en bättre plats, det är jag fullständigt övertygad om.

Tisdag
Mässan fortsatte idag. Träffade många intressanta människor, både utställare och besökare. Det var häftigt med alla olika organisationer som var samlade på ett och samma ställe. På eftermiddagen kom HKH kronprinsessan Victoria förbi och delade ut ett pris. Jag undvek nogsamt hennes programpunkt. Tänkte på betydelsen av hennes närvaro och tyckte bara synd om henne. Folk strömmade till föreläsningssalen och jag tänkte att nu vill pöbeln gå och se en kvinna de anser är av högre börd än de själva stå och representera Sverige, nå väl, låt dem. Jag representerar Sverige precis lika mycket som hon.

Syn punkt.

Fredagen... igår samlade jag ihop veckan och tänkte på helgen och på måndagen, det rusar fort förbi, strax över huvudet på mig, det där helulliga livet, och jag går där under och skramlar ihop, i hopp om, på asfalten, på gruset, med fötterna på höstleriga gångstigar över gräsmattor som inte får somna in för vintern, eftersom snötäcket inte vill lägga sig ännu. Går här nu, mitt i mit liv, och känner, hinner inte med det där hemtrevliga, småmysiga, tillskruvade livet, plockar ner små tussar av ull då och då, lite varje dag, så jag klarar mig från frosten. Tankarna i det svarta hålet på baksidan av pappret är en djup brunn av bläck som inte har torkat ut ännu, jag doppar huvudet, tänderna, fingrarna i det ibland och andas ut över nya sidor i mitt anteckningsblock, över tangenterna. Det blir bra. Mitt liv snurrar vidare. Det är bra så. Spända linor över taken. Mot äventyr.


Den här veckan...

Måndag
Nåt måste hända. Utmana mig, livet.
Bestämde mig i måndags att jag skulle anmäla mig till veckans deltävling i estradpoesitävlingen Poetry Gang Bang. Jag fick plats, trots att jag var ute i sista minuten, och ja, då var det ju bara att ta sig samman och välja ut en text och gå dit.

Tisdag
Restaurang Rabarber och poesitävling.
Det var fem år sen jag stod där och läste sist. På fem år borde man ha blivit... bättre? mindre nervös? tuffare? Nja... på sin höjd kunde jag väl njuta lite mer av framföranden än sist. På sin höjd kunde jag känna mig mer säker på vad jag ville förmedla. Och det är ju mycket värt. Jag tog chansen att förmedla lite av mina tankar och det är jag väldigt tacksam för att jag fick göra. Jag är ingen stor estradpoet, men det gör ingenting. Jag är glad att jag var där. Bland annat eftersom jag träffade Louise Halvardsson där. Hon skulle också läsa och gjorde det suveränt bra. Hon har gett ut en roman, som jag tycker verkar vara intressant. Här kommer hennes hemsidesadress, om ni också vill veta lite mer om henne: http://www.louisehalvardsson.com/

Onsdag
Bakis, bakis, bakis.
Pendeln ut till Handens C på jobb. Träffade tre trevliga människor som jag fotade och ställde vassa frågor till.

Torsdag
Bättre upp.
Den här dagen är inte så kanting och vass. Skönt. Mår bättre. Sov gott och länge. Nyttigt för mig. Sov inte så bra förra natten.

Tankarna igår och idag

Väckt på möte
Släkt på fest

Bredvid nästan ingenting blir man nästan någonting

Bredvid bästa vännen
ligger hela världen trygg

Börsras

Och när det är dags att inte köpa längre, utan sälja, då är börsen på väg ner, precis som dina tankar, och börsen rasar ner på dig, ögonen på drottningar, poeter och forskningsresande susar förbi dig på sedlar och mynt, det gör så ont när de slår dig i huvudet för att du inte sålde dina andelar i tid, för att du smugglade ut sekunder från arbetstiden och lade dem intill varandra i fridtiden, du skulle ha valt upp-med-näsan-polarna, men du valde upp-med-hakan-vännerna i stället, de där som kommer med varm choklad mitt i mörkret och vintern istället för Franska sydkusten-husen och polerade framtidsplaner, men nu har taket på börshuset rasat in och du borde ha sålt dina tillgångar, det skulle du ha gjort, vad ska du göra nu? Arbetslös och trygghetslös går du upp på kvällstidningsredaktionerna, först den ena och sen den andra, och ber om jobb på ekonomiredaktionen, du har erfarenhet, säger du, livets uppgång och fall, det kan du, det handlar om det, det har du räknat ut, fast du har nog egentligen bara en rejäl bakfylla och hjärnskakning, säger redaktionscheferna på båda tidningarna, gå hem och lägg dig i värmen, och ryck upp dig i nästippen, säger de, och sluter sig och dörrarna till kvällstidningsjournalistiken stängs så där snyggt uträknat som slutscenen på vilken dyr Hollywoodprodutkion som helst.

Upp med hakan, vi kokar choklad i ditt kök och bryr oss inte om vad andra säger, du har alltid varit bra på att räkna ut livet, tycker vännerna och kliver in i din lägenhet en efter en, de är ganska många, de där vännerna, som hoppas och sparar och berättar så där mjukt om sina liv att du inte gör illa dig på en enda stavelse av deras ord.

Plötsligt är almanackan tom, förr-i-tiden är vitmålad och börshuset är på nytt upprustat med takbjälkar i extrahärdat stål, men du går sällan förbi där numera, du har sparat ihop till en annan sorts framtid nu, du gjorde det under hösten och vintern, när byggställningarna runt börsraset fortfarande var resta.


Ett steg i rätt riktning

Det där du gömde mig för
Det där stilla livet på ganska dålig sändningstid
som blev vårt
Vad hade vi för det, egentligen?

Nu när ett stygn ska plockas bort från mitt trettioåriga liv
Nu när jag läser böcker med tunna, tunna blad som ger mig lusten tillbaka
faktiskt
Då undrar jag, vad du gömde mig för,
eller, jag börjar väl förstå,
det är väl snarare på det viset
att jag ser dina tankar nu, äntligen

På ett sönderklottrat papper vid telefonen i hallen kan jag nu för första gången läsa vad du tänkte när du sa det du sa i telefon till vem det nu var

Jag flyttar fram alla vita pjäser på schackbrädet
En slags markering
Har skrivit en del om sekundvisare som klistrat ihop sig mot urtavlan
Jag har bänt loss dem nu, de där tidsmarkörerna
Det är väl för att jag levt tillräckligt länge nu
som jag kan göra det
Det är inte magi längre, det handlar inte längre om att få applåder från en beundrande publik
Det blir inga stygn i min själ längre, iallafall inte nu ikväll


Just nu på tv 4

Sitter och gråter glädjetårar till Idol. Hejar på Daniel och Marie. Jag just nu.

RSS 2.0